SURRY HILLS TERRACE

Our Surry Hills renovation involved extensive alternations to a Victorian terrace within a strict heritage conservation area. The clients brief was to retain the character but accommodate an active lifestyle having abundant storage and a home to display a lifetime of art and travel.

Ventilation and airflow issues were solved with light filled spaces, seamless indoor out door living and entertainment. A study mezzanine was built within a new double height space. The study included the installation of a double glazed roof – flooding natural light into the middle of the home.

A mud room/laundry/WC was created at back of the site abutting the rear laneway, connected to the main house via a ‘storage’ hallway. A new internal courtyard was added with access from the kitchen or the hallway.

A large family bathroom was created from an existing bedroom keeping many of the original features, including the original fireplace and hearth. A space efficient spiral staircase leads to a new attic level/kids retreat and two bedrooms.

The original Kauri pine floorboards were sanded and finished with a clear matt oil to highlight the beauty of the timber. Underfloor heating warms the new concrete slab beneath the kitchen and flows onto the hardwood deck adjacent.

 

Architect: Angus Mackenzie

Photographer: Huw Lambert