NEWTOWN HOUSE

Significant alterations and additions were made to our Newtown terrace project. Located within a heritage conservation area, which is characterised by similar small workers cottages, limited space was a major factor in the build and design. The end result maximises space efficiency with generous light filled open plan living areas connecting to a private courtyard.

Stairs to a new first floor wrap around a central core of wet areas. A compact WC and laundry serves the ground floor, while the family bathroom on the upper floor is bathed in natural light from high level louvred windows.

Large sliding cavity doors were used to be pulled out or concealed with adjacent walls.  A small rumpus room converts to a guest bedroom and a kids’ bedroom can become a larger play room utilising the corridor space.

Bricks recycled from the original house have been sustainably used to pave the courtyard and original features have been highlighted as part of the new build

Architect: Angus Mackenzie Architect

Photographer: Luc Remond